Klik op foto voor groot formaat


BELLA (GABY VAN HET EURSINGERERF & JOSCO VAN DE VASTENOW) NHSB .... geboren  6 mei 1997

 
 
*Ter gelegenheid van de 16 de verjaardag van "onze" Hollandse Herder korthaar BELLA (gefokt door M.J. Rottier & C.M.N. Rottier-de Pagter en eigenaar Lenie van de Wel) kregen wij als dank dit prachtige verslag van haar ...Toen wij de keuze moesten maken als fokker voor de juiste pup te kiezen in overleg met het nieuwe baasje, twijfelde wij of dit karakter volle (dominante) pupje wel zou passen bij dit gezinnetje met jonge kinderen ...Maar haar wens was duidelijk BELLA en na rijp beraad besloten wij haar te gunnen...Voor ons als fokker een duidelijke les, want het is perfect gegaan ...Met dank aan Lenie en haar kinderen Charlotte en Vincent, die  "onze" BELLA een heel gelukkig leven hebben gegeven ...

 
 
 
                                                                      
                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                 


Dordrecht, 6 mei 2013
 
Vandaag vierden wij de verjaardag van onze oudste Hollandse Herder, Bella. Zij werd vandaag 16 jaar!
Wij, dat zijn mijn kinderen en ik. Mijn dochter is 26 jaar en mijn zoon 23 jaar. U kunt uitrekenen hoe oud ze waren toen we Bella kregen. Het is heel bijzonder om een hond zo lang bij je te hebben. Als een hond zoveel met je heeft meegemaakt.
Bella werd 6 Mei 1997 in Biggekerke geboren bij de familie Rottier. De vader van het nest was Josco v.d. Vastenow en de moeder Gaby v.h. Eursingererf.
Toen de pups zo’n 5 weken waren, gingen we het  voor de eerste keer bezichtigen en we werden allerhartelijkst ontvangen door Christine en Rinus Rottier. We waren uiteraard gelijk “verkocht”  toen we de pups zagen, dat kan elke Hollandse Herder-eigenaar zich voorstellen. Ik wilde graag een teefje en we mochten onze voorkeur voor een teef uitspreken alhoewel Christine en Rinus wel hun “goedkeuring” voor de keuze zouden geven. Als ik bijvoorbeeld een teef zou uitkiezen waarvan zij dachten dat die om een bepaalde reden niet bij ons “zou passen” zouden ze dat zeggen.
Mijn voorkeur ging uit naar een pittige, energieke, hond. Ik had in het verleden Leonbergers gehad en ondanks dat die altijd heel lief waren, vond ik ze karakterarm. Ook hadden ze veel gezondheidsklachten en gingen rond het 9e jaar dood. Nu wilde ik een pittige, gezonde hond. Omdat er selectief gefokt werd ( wordt ) met de Hollanders was de kans op een gezonde hond groot.
Ik wilde dus een hondje ( hond) met pit en vond die hond in Bella. Toen we het nest bezochten liep Rinus Rottier het erf op gevolgd door een volwassen Hollander. Bella ging er als enige pup achteraan. Ze volgde Rinus maar onderweg hield ze ook vaak stil om de omgeving te onderzoeken. Dan stond ze even stil, snuffelde en liep daarna weer snel achter Rinus Rottier aan.
Dat was het gedrag dat me opviel en me beviel. Gericht zijn op de baas maar als pup al de gezonde nieuwsgierigheid en moed tonen om ook de eigen weg te gaan.
Toen ik mijn keus aangaf waren Rinus en Christine eerst terughoudend. Uit de karaktertest was namelijk gebleken dat deze pup behoorlijk dominant was. Ze vroegen zich af of ik zo’n dominante hond wel de baas kon en of de keuze wel  verstandig was i.v.m. mijn kinderen. Ik kon ze er gelukkig van overtuigen dat ik bewust was van mijn verantwoordelijkheden   door een dominante hond in huis te halen.
30 Juli gingen we Bella halen. O ja, het was een zeer dominante teef ,als pup al. Je moest altijd alert zijn in bepaalde situaties zoals wanneer iemand die ze niet kende voor het eerst in huis kwam. Het gebeurde eens dat iemand in huis  kwam en mij een hand gaf. Bella, toen nog heel jong, vond dat teveel toenadering en viel uit naar die ( in haar ogen) ongewenste aanraking. Omdat ik altijd rekening hield met haar gedrag is er nooit iets vervelends gebeurd. Ze heeft nooit iemand gebeten. Het bleef bij waarschuwen.
Ook de kinderen moesten begrijpen dat we geen “troetelhondje “in huis hadden gehaald. Ik had ze goed geïnstrueerd wat  niet kon bij deze hond. Bijvoorbeeld als Bella lag te slapen haar met rust laten. Niet bij haar komen als ze aan het eten is of een kluif heeft.
Wat altijd ontaardde met Bella was een partijtje stoeien. Zoals een baasje dat wel eens graag doet met zijn of haar hond. Bella werd in de loop van het spel altijd te fel. Ze beet zo ontzettend graag en zo hard dat het spel al gauw gestaakt moest worden.
 
In de loop van de jaren tijd werd ze minder fel en toen ze 10 jaar was, wilden we er graag een tweede hond bij.
Dat werd Catoo van ‘T Reestveld. Een heel andere Hollander dan Bella. Een tenger, ietwat schuchter,  heel lief hondje en zo hadden mijn kinderen dan toch dat troeltelhondje gekregen. Dat Bella Catoo accepteerde kwam omdat Catoo vanaf het begin zeer onderdanig was. Dat is ze nog steeds ondanks dat ze nu met haar 6 jaar wel brutaler is geworden naar Bella. Zo kan ze nu Bella wel eens met haar neus aanstoten, iets dat eerder ondenkbaar was. Dan zou Bella haar gelijk een geweldige afstraffing hebben gegeven. Bella “duldt” Catoo maar meer ook niet.
Bella is dus met de met de jaren milder geworden. Ze kan op een wandeling lang stil blijven staan om zich door vreemden te laten bewonderen en zelfs over haar hoofd laten aaien. Dat liet ze absoluut niet toe toen ze jonger was. 
Ondanks milder is het nog steeds geen doetje en ik moet haar vaker voor zichzelf beschermen omdat ze de grootste reu nog de les wil lezen terwijl ze lichamelijk natuurlijk niets meer aan kan. Een zuchtje wind ( bij wijze van spreken) kan haar om doen vallen.
Ze is altijd gezond geweest en is dat nog steeds ondanks haar ouderdomsklachten. De enige keer dat we bij de dierenarts kwamen was om de jaarlijkse inenting te
halen.                                                                             .  Klik op foto voor groot formaat
                                                                                                                                                                             Het is heel aandoenlijk om te zien hoe haar zintuigen haar in de steek laten en ze verdwaasd en  verdwaald je kan zoeken terwijl je op 2 meter afstand staat. Doordat ze de kracht in haar achterpoten kwijt is gaat het lopen heel moeilijk. Ze heeft constant kortsluitinkjes in haar hoofd waardoor ze haar balans kwijtraakt en omvalt.
Bella was altijd heel graag buiten, niet in huis dus, en het maakte haar dan niet uit als wij binnen waren. Hele dagen kon ze buiten zijn. Het liefst als het flink koud was op een deken in de veranda. Nu zoekt ze constant nabijheid en wil graag dat we binnen zijn zodat zij ook rustig binnen in slaap kan vallen.
We weten dat Bella niet lang meer bij ons zal zijn. Daarvoor gaat het te slecht met haar. Met de dierenarts zijn al goede afspraken gemaakt over het eventuele inslapen bij ons thuis mocht ze niet vanzelf overlijden en de klachten nog erger worden dan ze nu zijn.
Dat zal natuurlijk een moeilijk moment zijn. Als een hond 16 jaar bij je is geweest! Aan de ander kant, het gevoel van dankbaarheid zal bij mij overheersen. Bella is de energieke, gezonde, pittige hond geweest die ik wilde. Mijn kinderen en ik zullen altijd met veel plezier en respect terugdenken aan die  stoere, sterke hond waar “ niet mee te sollen viel”.


De dankbaarheid gaat uit naar de fokkers, Christine en Rinus Rottier. Ze hebben deze geweldige hond gefokt en gelukkig vertrouwden ze mij die pittige dame toe.
 
Dordrecht

Lenie van der Wel


                                                                                                                                                           Klik op foto voor groot formaat
            


* Uit liefde voor BELLA moest op 19 juli 2013 de keus gemaakt  worden, haar in te laten slapen ...Thuis in haar eigen vertrouwde omgeving met Lenie , Charlotte en Vincent erbij ...
Zij werd gecremeerd en haar as wordt eind augustus 2013 op Terschelling uitgestrooid ...