* PRAKTIJKSPEUREN                 Klik op foto voor groot formaatDE HOLLANDSE HERDER is een echte SPEURNEUS en PRAKTIJKSPEUREN is een van de (trainings) mogelijkheden om samen met hem te doen...

DONYA / JENNY (Claire van de Molengors & Astor van de 's Gravenschans) Stamboomnummer NHSB 2788320 - eigenaar: Mario & Laura te Emmeloord (NOP)
tel :0527-698376

 http://jennydekorthaarhollander.webklik.nl/page/welkom 
                                                                                  Klik op foto voor groot formaat

                                                                                                                                       


Volgde in het verleden puppy, gehoorzaamheid en IPO training en dan nu volledig gericht op het  praktijkspeuren tezamen met MARIO bij de Speurhonden Instructie School van Cor Oldenburg te Heemskerk.MARIO schreef het volgende:    


Praktijkspeuren, het woord zegt het al is speuren met je hond in de praktijk, waarbij je tegen veel situaties aanloopt. Oorspronkelijk afkomstig van de RCMP (ROYAL CANADIAN MOUNTED POLICE) en door Cor Oldenburg geintroduceerd in Nederland.

Er zijn een aantal niveaus te behalen in het praktijkspeuren:

Om het opstapniveau te halen zal je veel moeten trainen met je eigen hond en daarbij is het de moeilijkheid om je hond begrijpend te leren lezen. Welke signalen geeft de hond aan, waarom geeft de hond deze aan, ga ik mee met de hond of haal ik de hond terug enz...
Ik ben de afgelopen 7 maanden bijna elke dag intensief aan het speuren geweest met DONYA/JENNY...Hierbij is een goede opbouw erg belangrijk, dit heeft te maken met de lichamelijke en psychische belasting van de hond.

Het opstapniveau bestaat uit een praktijkspoor van ongeveer 1200 meter lang (onverharde ondergrond gras, zand, bospaden enz.) van 20 minuten oud door een spoorloper uitgelopen.

Een lapje stof waar de geur van deze persoon (spoorloper) aan zit is het startpunt voor de geleider en hond. Het lapje stof kan ergens op de grond liggen of in een struik hangen. Daarbij weet je niet waar het spoor naar toe loopt. Je laat de hond de geur opnemen van het lapje en gaat van start. Op het spoor liggen ook 2 voorwerpen, welke de hond moet verwijzen of apporteren. Tijdens het praktijkspeuren heb je te maken met alle onstandigheden, die je tegen kunt komen als wandelaars (fietsers, wandelaars, hardlopers, ruiters, auto's enz.) Aan het einde van het spoor staat de spoorloper...Het gaat hierbij om dat je als team (hond en geleider) het spoor voetstap voor voetstap weet te volgen en de daarbij behorende voorwerpen verwijst of apporteert, het uiteindelijke doel is om bij de spoorloper uit te komen!!!                                                           Klik op foto voor groot formaat                                                                


                                                                                                             

Daarnaast ben ik geslaagd voor de cursus ASPIRANT SPEURHONDENINSTRUCTEUR gevolgd bij de Speurhonden Instructie School van COR OLDENBURG.

http://www.speurhondeninstructieschool.nl/    (informatieve site omtrent mogelijkheden speuren etc.)

Hierbij moest ik met DONYA/JENNY een spoor uitwerken zoals hierboven omschreven, een theorieexamen doen en een tweetal uitgewerkte situaties observeren waar ik vragen over gesteld kreeg.
Voor alle onderdelen zijn wij ruim geslaagd.

P.S.: begin niet met praktijkspeuren, want het werkt verslavend voor geleider en hond!!!

Mario & Jenny 


                                                 Klik op foto voor groot formaat


* MARIO & LAURA geven u graag de gewenste inlichtingen betreffende het Hollandse Herder ras en het praktijkspeuren...                                                                             
                                                                                                 


* Met dank en onze felicitaties aan MARIO & JENNY en natuurlijk veel succes bij het speuren en zoeken ...!!!